focus

In onze kleuterklassen werken we vanuit de ervaringswereld van het jonge kind en we doen er aan totaliteitsonderwijs waarbij we inzetten op het verhogen van zelfstandigheid, het stimuleren van vaardigheden en het motiveren van het leren!

In het lager onderwijs werken kinderen aan hun eigen leerproces, hun leerpad. Ze gebruiken hiervoor hun gepersonaliseerde agenda (routeplanner). Met dit schema gaan de kinderen de ganse schoolweek aan de slag. Als leerling en ouder weet je vooraf exact wat je allemaal in de klas gaat doen:

• welke onderwerpen komen aan bod?
  • Op welke manier (klasgesprek, oefening, groepswerk, presentatie, …)
  • Waar vind je de informatie
  • Welke taken en toetsen zijn er deze week

Zo weet je perfect wat er van jou verwacht wordt, op welke momenten je klassikaal of in groep werkt en wanneer je je eigen tempo kan volgen.

Punten zijn zonder meer maar cijfers. In basisschool Herx gaan ze dan ook altijd gepaard met een gefundeerde commentaar. Iedere week is er een coachingsgesprek tussen leerkracht en kleuter of leerling om de werkweek te evalueren. Tijdens dit leerlingcontact is er ruimte om vaardigheden, verantwoordelijkheid, welbevinden, samenwerking of ruzie met anderen te bespreken. In overleg wordt er een verbeterplan en acties opgesteld met als doel om je leerdoel te bereiken.

Iedereen heeft zijn eigen werktempo. Daarom krijg je in onze basisschool ook elke week een aantal momenten die je naar eigen keuze kan besteden aan je opdrachten. De routeplanners geven je daarbij een stevige houvast. Maar natuurlijk heb je ook altijd een coach in de buurt die jou persoonlijk verder helpen als je problemen hebt.